注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

 
 
 

日志

 
 
关于我

一个调皮古怪的大学动画教书先生…… 一个仍在追求自己梦想的寻梦者…… 一个执著的年轻人…… 一个坚强的生命体…… 一只社会的小蚂蚁……

文章分类
网易考拉推荐

对话郑琨导演,对话我们这群广州既热血  

2008-09-23 02:30:35|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

 

一直以来我都要周围走,当时认识好多外地既朋友,同距地讲起广州,距地都话感觉五好,我觉得广州在变,变,系因为我们广州人正在失去尼一座自己既城市,人们来到已经体唔到广州人既面貌了,人地讲起广州已经稳唔到咩特别了!其实广州点会唔特别呢?!广州系一个充满魅力既城市,一个生活左甘多年既老广,我发自内心甘想唤起尼种回忆,广州人识饮试食整色整水既生活态度,果D曾经充满温情同童年既横街窄巷入边果D老旧既小面馆,热热闹闹既茶楼,包括眼下广州既时尚广州既新潮,边个话广州唔可爱呢?东山少爷既歌给左我好大既创作动力,我认为我可以做既系肩负起尼个责任,既然我可以做到,就应该去做,既然我可以去画我就应该去画,我会同你地企系一个阵线,将广州表现出来,稳翻我地既广州,稳翻果份作为广州人既骄傲,稳翻大家既爱。

在第一本书里可能我未能面面俱道,可能同好多人既回忆未讲得上对号入座,可能好多人觉得仲可以再!再!再!唔紧要既,我系度努力紧,讲我知,我会听得到。一点一滴,我都系如此既渴望不被遗弃,希望各位读者有耐性,炭烧老广我一直会继续烧落去
郑琨导演既果《冢爱》让我体到距寻找本土文化遗迹既决心,我衷心希望我地尼群本土原创既动力可以更加壮大。希望更多既朋友会关注我地既作品。

  评论这张
 
阅读(203)| 评论(9)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017